25 jaar Tedoc

In 1984 is het feitelijk begonnen met een Sinclair Quantum Leap.
Er moest een home computer komen, want dat was toch de toekomst…
Na lang wikken en wegen werd besloten een QL aan te schaffen.
Voor die tijd een zeer bijzondere computer, want het was de allereerste multitasking homecomputer die toegankelijk was voor het grote publiek. Hij werd geleverd met een soort office pakket en je kon er 64 aan elkaar knopen in een netwerk.
Op de Sinclair QL kon je ook gewoon doorwerken terwijl hij aan het printen was.. jaja, erg bijzonder in die tijd.
Vandaar ook natuurlijk dat hij de aandacht trok van Linus Torvalds, die (als hobby) de Linux kernel bedacht en Git daarvoor ontwikkelde.

Linux.

1991: Het onstaan van Linux. En Linus Torvalds schrijft het volgende in een nieuwsgroep (met zijn Sinclair QL):

Message-ID: 1991Aug25.205708.9541@klaava.helsinki.fi
From: torvalds@klaava.helsinki.fi (Linus Benedict Torvalds)
To: Newsgroups: comp.os.minix
Subject: What would you like to see most in minix?
Summary: small poll for my new operating system

Hello everybody out there using minix-

I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386 (486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-sytem due to practical reasons)among other things.

I’ve currently ported bash (1.08) an gcc (1.40), and things seem to work. This implies that i’ll get something practical within a few months, and I’d like to know what features most people want.

Any suggestions are welcome, but I won’t promise I’ll implement them 🙂

Linus Torvalds torvalds@kruuna.helsinki.fi

1989: Hierboven ’s werelds eerste webserver. Deze NeXT Computer werd gebruikt door Sir Tim Berners-Lee bij CERN

Tedoc bestond nog niet, maar de ideeën waren er al wel.
De Sinclair QL en alle mogelijke randapparatuur waren nog steeds in gebruik.
Henk had een werkende versie gemaakt van het technische bondgrafen-simulatieprogramma TUTsim voor de QL.

Later werd een IBM kloon aangeschaft om het CAD systeem Autocad te kunnen gaan gebruiken, want op de QL was dat helaas geen optie.

Het ontstaan

1995: Het jaar waarin internet “HOT” was. Cyber cafe’s werden opgericht, vol met dikke CRT beeldschermen. Je kon nog rechtstreeks mailen met Linus Torvalds of Steve Jobs.

Floppy Disks waren gemeengoed. “Veilig” backuppen deed je met een tapestreamer.
Je had een heel erg snel modem als hij 14k4 was. Daarmee kon je inbellen bij de internet provider, maar je moest wel op de klok letten want internet-tijd was geld en het kostte telefoontijd. Jammer, maar je was dan ook tijdelijk even telefonisch onbereikbaar. Mobieltjes bestonden nog niet.

Het idee voor “Tedoc” werd geboren en er werden plannen gemaakt, want IEDEREEN zou binnen onafzienbare tijd online gaan.
CAD systemen zouden gebruikt gaan worden voor digitale stuklijsten, 3D-ontwerpen, sterkteberekeningen en ontwerp automatisering.

TeDoc

Op 19 augustus 1997 werd TeDoc officiëel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Friesland, voor de ontwerp-automatisering met CAD-systemen en voor het ontwikkelen van een systeem voor on-line Technische Documentatie.

Hiermee wordt ook meteen duidelijk hoe Tedoc aan haar naam komt.
Maar TeDoc was haar tijd kennelijk te ver vooruit en de potentiële klanten vonden het maar niets om technische documentatie online te doen, of om standaard technische tekeningen met macro’s te laten genereren met een CAD-systeem (online product configurator).

Daarom werden enkele maanden later de kernactiviteiten gewijzigd in webdesign, webhosting en domeinnaam-registraties. Met als voornaamste activiteit webhosting en het bijbehorende beheer. De meeste klanten waren ook toen al technische bedrijven.
Hierbij ontstond dan de subtitel: “Web Management”. (Terwijl het oorspronkelijke idee voor de bedrijfsnaam was: “TedoCAD”).

De eerste klanten waren technische bedrijven, zoals ingenieursburo’s, machinefabrieken, IT-specialisten, etc.

1996: De website van Tedoc. We schamen ons er niet voor, want zo deed je dat toen. Met FrontPage. Dit was versie 2. Helaas staat de eerste niet in The Internet Archive, want dat bestond toen nog niet.

Drie jaar later

Inmiddels had David Bowie (in 1999) zijn eerste cyber song gelanceerd: groot nieuws.
Tedoc had inmiddels de eerste domeinnamen voor klanten geregistreerd.

TeDoc werd per 1 februari 2000 een full time job voor Henk van der Veen. En dat was maar nét op tijd. Want nog geen maand later barstte de bom. Ergens in een computerblad had een vergelijkend artikel gestaan over webhosters, waar Tedoc wel zeer positief uit de bus kwam als Quality Provider.

Tientallen domeinregistraties en webhosting aanvragen per dag waren het gevolg. Voor die tijd ongekend…

Nieuwe tijden

Nieuwe tijden braken aan. Het werd serieus. De allereerste werknemer kwam in dienst. Tedoc werd deelnemer van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) om snel en onafhankelijk nl-domeinnamen te kunnen registreren.

Er werden webservers in de USA ingericht voor hosting. Na enig wikken en wegen werd voor Linux gekozen, want Windows NT-hosting was de voorgaande jaren toch niet zo bevallen met veiligheidslekken en andere problemen.

Die eerste webservers waren van het toen roemruchte paarse merk Cobalt RAQ, waarop RedHat Linux draaide.

it giet oan..

Niets weerhield Tedoc om allerlei nieuwe dingen te bedenken. The sky is the limit.

Het internet is het land van de onbegrensde mogelijkheden. Tedoc ontwikkelde een heus Content Management Systeem (WebsiteCreator) om sneller websites te kunnen bouwen en makkelijk te kunnen onderhouden voor haar klanten.

De allereerste online Auto & Motorfiets Marktplaats (MotoBase) werd bedacht en neer gezet door Tedoc, maar  kwam niet uit de verf omdat er gewoon geen tijd voor was.

Datacentrum

Het hosten in Amerika was wel voordelig, maar toch ook niet zo handig. Dus er moest een heus datacentrum komen te Wolvega, want de vooruitzichten waren groots.

Veel keuze was er niet. Alleen Essent kon glasvezel opleveren, maar die zag dat aanvankelijk niet zitten. Toch kwamen ze naar Wolvega, want:

We willen toch eens gaan praten met die gekke provider uit Friesland“.

Spoedig daarna waren de eerste Cobalt RaQ’s te Wolvega een feit.

Stabiele onderneming

2006 is een jaar om niet te vergeten. Een goede omzet. Vele en grote klanten. De internet-zeepbel was inmiddels al uiteen gespat, maar dat deerde niet.

De economie zou een jaar later instorten, maar daar was nog niemand zich van bewust. Het kon niet op. Op dat moment had Tedoc inmiddels 5 man personeel in dienst (grafisch vormgevers, PHP-programmeurs en systeembeheerders). Het ging iedereen voor de wind.

De Cobalt servers hadden inmiddels plaats gemaakt voor Dell machines met daarop Plesk Panel als beheertool.

Dankzij die stabiele basis, een no-nonsense benadering en tijdig inspelen op veranderende markt-situaties, doet Tedoc nog steeds mee en zat ook in de jaren daarna niet stil. Het kon helaas niet voorkomen dat er ook bij Tedoc personeel moest afvloeien

Er was storm op til: Kredietcrisis, Social Media, Smartphones, Virtualisatie, The Cloud en ga zo maar door. Teveel om op te noemen.

2012, het jaar van de cijfers:

2,2 biljoen E-mail gebruikers.
2,4 biljoen internet gebruikers.
634 miljoen websites.
246 miljoen toplevel domeinregistraties.
1 biljoen maandelijkse aktieve Facebook gebruikers.
1,2 triljoen zoekopdrachten bij Google.
1,3 biljoen smartphones in gebruik.
10 dollar betaalde je voor 1 BitCoin.

…en niets mag geld kosten.

Content Management Systemen als WordPress, Joomla en Drupal worden volwassen en winnen zeer snel terrein in populariteit en gebruik. Daarom stopt Tedoc met haar eigen systeem Website Creator.

Na 20 jaar wordt het toch tijd voor iets nieuws…
Wat kunnen we veranderen? Niets?
Jawel!
Onze bedrijfskleuren gaan van groen naar blauw, want dat past veel beter bij ons.

20 jaar Tedoc

Inmiddels werken we allemaal in de cloud, gebruiken we een smartphone en is iedereen de hele dag online bezig op Facebook, Instagram en Twitter. BitCoin bereikte een waarde van $11.000.
Wat moet je nog met een website?

Het datacentrum te Wolvega bestaat al niet meer als zodanig, maar is volledig virtueel en Highly Available opgezet “buiten de deur” en verdeeld over meerdere datacentra. Dankzij moderne virtualisatie- en monitoring-technieken kunnen wij alles toch nog gewoon vanuit ons kantoor bedienen en controleren “in de cloud”.

Een “goede” en vooral snelle website is van levensbelang voor een onderneming, al beseft niet iedereen dat. Zaken als SEO, webdesign, hosting, Social Media en security zijn niet meer los van elkaar te zien.

Websites worden bij Tedoc niet meer gemaakt met een eigen ontwikkeld CMS en niet meer in HTML, maar met WordPress.
Het hosten, beveiligen en optimaliseren van WordPress, tesamen met het bouwen van prachtige snelle websites in WordPress, is nu onze core business

Op naar de volgende 20 jaar !

En voor je het weet, ben je weer 5 jaar verder…
Hele rare tijden….
Tedoc gaat gewoon door met waar zij goed in is:

Ouderwetse Kwaliteit Leveren

Onze passie is media & techniek en wat daar uit komt is uniek

0
Tevreden klanten
200
Projecten opgeleverd
0
Jaar aktief !
0
Domeinregistraties uitgevoerd

Genoeg over ons! Wilde U contact opnemen?